تجهیزات کنترلی بیمارستان­ های بیمار

برای اولین بار نظریه سندروم بیمارستان­ های بیمار[1] در سال 1970 در آمریکا ارائه شد و این دقیقاً به هنگامی بود که از هر 25 بیمار در بیمارستان­ های ایالت متحده یک نفر به این بیماری مبتلا می­ گردید و طبق تحقیقات صورت گرفته عامل اصلی نشانگان بیماری بیمارستان­ ها را به ­علت وجود گرد و غبار، غلظت بالای مواد شیمیایی، قارچ­ ها و باکتری­ های موجود در بیمارستان­ها معرفی می­ گردند که متأسفانه از هر بیمار به بیمار دیگر قابل انتقال می­ باشند. 

هم­چنین افزایش مقدار دی­اکسیدکربن موجود در اتاق­ های بستری بیمارستان (مقادیر بالاتر از PPM 1000) باعث ایجاد اختلال در بیماران و انتقال سریع­تر این بیماری ­ها به بیماران می­ شود. امروزه آلودگی هوای ناشی از سندروم بیمار بیمارستان­ ها هزینه های زیادی را به بیماران تحمیل کرده است و این نرخ سالانه حدود 60 میلیارد دلار در بیمارستان­ های ایالت متحده برآورد شده است. هم­چنین سندروم بیماری بیمارستان­ ها باعث مرگ­ و میر سالانه تعداد زیادی از بیماران در بیمارستان ­ها شده است.

 لذا شرکت آفرش به اهمیت این موضوع بیش از پیش پی برده است و با به­ کارگیری جدیدترین ادوات و تجهیزات کنترلی بر آن است تا با این معضل بزرگ جهانی مقابله نماید.

تحقیقات جدید نشان می­ دهد که متأسفانه در ساختمان­ های جدید مقوله سندروم بیمارستان­ های بیمار خیلی معمول­ تر می ­باشد و دلیل آن هم عدم توجه به طراحی تهویه مورد نیاز با جریان مناسب هوا می­ باشد که متأسفانه امروزه بیش از 30 درصد از بیمارستان­ های جدید درگیر مقوله سندروم بیماری ساختمان بیمارستان می­ باشند.

باتوجه به این موضوع که بیمارستان­ هایی که نرخ هوادهی در آن­ها بین 10 تا 35 CFM به ازاء هر فرد می ­باشد قطعاً دارای معضل سندروم بیمارستانی می­ باشند، می ­توان با ارائه سیاست ­هایی سودمند مانع از ادامه سندروم بیمارستانی در این بیمارستان ­ها شد. به ­عنوان مثال می­ توان با افزایش نرخ هوادهی دستگاه­ های تهویه مطبوع به بالاتر از 53 CFM به ازاء هر فرد، باعث کاهش اثرات این بیماری در بیمارستان­ ها شد. هم­چنین اقدامات گسترده دیگری جهت مقابله با سندروم ساختمان بیمارستان­ های فعال و در حال ساخت و انجام است، که از جمله آن می ­توان به استفاده از تجهیزات تهویه مطبوع با فشار معکوس، فیلترینگ بیشتر هوا (استفاده از هپا[2] فیلترها)، افزایش چرخش هوای در گردش، کنترل رطوبت، و کنترل دمای آب مصرفی، بالا بردن حجم هوای ورودی تهویه مطبوع به ازاء هر فرد و محافظت مناسب هوای ورودی و پنجره­ ها و غیره به هنگام ساخت و ساز در بیمارستان اشاره کرد.

امروزه استفاده از فیلتر هپا هم در ورودی تهویه مطبوع اتاق­ های بستری و هم ورودی مکان­ هایی که درگیر ساخت و ساز هستند، روز به روز مرسوم­تر شده است. چرا که با نصب این فیلترها می ­توان به حذف آلاینده های خارجی و آلاینده ­های داخلی باکتریایی (ناشی از جریان هوای داخلی) کمک شایانی کرد. 

لذا فیلترهای هپا جهت نگه داشتن کیفیت هوا در بالاترین حد در بیمارستان­ ها، بایستی با حداقل 90 درصد بازدهی خود به فعالیت خود ادامه دهند. لذا جهت نظارت بر فیلترهای هپا نیاز به DPS ها و DPTE ها بیش از پیش حس خواهد شد. 

هم­چنین با ایجاد جریان هوای منفی در اتاق­ های بستری می­ توان از ورود آلاینده ­های خروجی که خود یکی از عوامل سندروم بیمارستان­ های بیمار می­ باشد، جلوگیری کرد. هم­چنین با کنترل رطوبت در هوا (پایین نگه داشتن آن) می­ توان از رشد باکتری های مضر در هوا نیز ممانعت به عمل آورد. بنابراین با استفاده از شیرهای کنترلی، محرک ­های کنترلی و سنسورهای دما و رطوبت می­ توان عملیات مربوط به تنظیم رطوبت در هوارسان­ ها را مدیریت کرد. 

لذا با تجمیع نقاط کنترلی ناشی از سنسورها داخل یک کنترلر مرکزی (کنترلرهای ترند[3]) می­ توان فرمان­ های لازمه را به شیرهای کنترلی و دمپرهای هوای تازه برگشت داد. کنترل دمای آب مصرفی و پایین نگه داشتن دمای آن نیز نقش عمده­ای در کنترل انتقال بیماری از طریق آب ایفا می­کند.

بنابراین شرکت آفرش بر آن است تا با طراحی سناریوهای مناسب مختص بیمارستان­ های بیمار، و با کمک تجهیزات کنترلی خود، وظیفه خطیر خود را در پهنه حفاظت از بیمارستان­ ها به انجام برساند.


مرکز فناوری آفرش

Afaresh Technology Center

دکتر عباس اکبری

[1]Sick Building Syndrome (SBS)

[2]HEPA

[3]Trend controllers