پژوهشی درباره ساختمان های بیمار، نشانگان بیمار بودن بیمارستان ها و نشانگانی که در بیماران و دیگر افراد ساکن در بیمارستان­ها مشاهده می­ شود.

آیا باید به راستی نگران بیمار بودن بیمارستان ها بود؟

 آیا مراکز بهداشت و درمان، درمانگاه­ ها، و بیمارستان­ ها می­ توانند خود دچار عفونت و بیماری واگیر و خطرناکی باشند که حتی بتواند بیماران سرپایی را نیز مبتلا سازند؟

پاسخ مشاوران، سگالشگران و آگاهان­ سازمان پاسداری از محیط زیست و محیط ­های بیمارستانی و تجاری آمریکا[1] و هم­چنین آنهایی که نگران ابتلای بیشتر بیماران در محیط­ های آلوده درمانی و بهداشتی هستند به­ طور پیوسته نشانگانی از بیمار بودن بیمارستان­ ها عرضه داشته ­اند، که بی­گمان و شوربختانه می­ توان چنین علایمی را در بسیاری از بیمارستان­ های ایران ملاحظه نمود و لذا بایسته است که مدیریت بیمارستان ها، و دیگر مسئولین بهداشت و درمان و جز آن در هر سطح و سطوحی که هستند پس از آگاهی از وجود این سندروم خطرناک همه ­ی کوشش خود را برای درمان بیمارستان ها و دیگر مراکز درمانی، و بویژه اتاق­ های عمل و غیره بکار برند. البته این مربوط به بیمارستان ­ها و مراکز درمانی موجود و در حال کار است، و لازم است که برای پروژه ­های بیمارستانی در حال ساخت نیز تدابیری اندیشه شود لذا در کنترلرهای توانا و هوشمند که بعضی از سازندگان ادوات کنترلی گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع[2] برای چالش با این مهم تولید می­ کنند استفاده شود تا به­ طور مثال دستگاه ­های تهویه بتوانند براساس استانداردهای جهانی دارای هوادهی مناسبی 53 فوت مربع در دقیقه و یا بالاتر از آن برای هر نفر باشد. پژوهش­ های انجام شده درباره­ی مقوله تهویه که یکی عمل اصلی به ­وجودآمدن بیماری در بیمارستان­ ها می ­باشد نشان می ­دهد که اکثر بیمارستان­ های بیمار از دستگاه ­های تهویه ­ای برخوردار هستند که نرخ هوادهی آن­ها بین 10 تا 35 سی اف ام (متر مکعب بر دقیقه) برای پروژه می ­باشد که البته بسیاری از آن­ها از تجهیزات تهویه مطبوع با فشار معکوس و فیلتریک دقیق هوا یعنی هپا[3] نیز برخوردار نیستند.

چکیده ­ای از آگاهی سندروم و نشانگان بیماری بیمارستان­ ها و دیگر ساختمان­ های تجاری

دلیل فراهم آمدن این پژوهش پرداختن به این راستینگی است که محیط بسیاری از بیمارستان ها خود می­ توانند عفونت ­ها را به همه جا پراکنده سازند و خود عامل مهمی برای واگیری و اشاعه بیماری در بیمارستان­ ها باشند.

بیمارستان­ ها می­ توانند خود عامل سرایت هر نوع بیماری در افراد سالم و یا بیمار باشند. آنچه که از علائم بیماری ساختمان بیمارستان­ ها به ­گونه­ ای رسمی و جدی توسط مراکز تحقیقاتی مسئول بیان شده را باید جدی گرفت اما خوشبختانه راه­ حل­ های علمی و عملی بسیاری نیز توسط پژوهش­گران و سگالش­گران بهینه ­سازی محیط­ زیست[4] به جهان عرضه شده است که می­ توان با به­ کارگیری آن­ها و کمک متخصصین مربوطه که تعدادی از آن­ها در پهنه سیستم های مدیریت ساختمان[5] حضور دارند از اشاعه این نوع بیماری در چنین مکان­ هایی که آمادگی زیادی برای اشاعه و مبتلا کردن دیگر افراد دارند جلوگیری بعمل آورد و سپس به­ طور همزمان به درمان بیماران و تشخیص و جلوگیری این نوع بیماری که 85 درصد از آن مربوط به تهویه نامناسب است پرداخت و شاید نسخ ه­ای را برای آن نوشت.

اشاعه عفونت در بیمارستان­ های آمریکایی خود هرساله موجب پرداختن هزینه­ های سنگین میلیاردی در اقتصاد آن شده است که البته این تنها هزینه­ ای نیست که معمولاً جامعه مجبور به پرداخت آن است زیرا که بطور مثال آنچه سگالش­گران راهنمای محیط زیست آمریکا در پژوهش­ های خود از آن یاد کرده ­اند و آمار قابل قبول و مستندی نیز ارائه داده ­اند، حکایت از آن دارد که فقط در آمریکا هزاران نفر در سال دچار این نوع از بیماری­ های هولناک می­ شوند و عمر خویش را از دست می­ دهند. 

سازمان بهداشت جهانی[6] یکی از مراکز عمده و شاخصی است که درخصوص بیمارستان­ های بیمار و راهکارهای شناسایی علایم بیماری و طریقه درمان آن فعالیت دارد و البته به موفقیت­ های قابل توجهی نیز در سراسر جهان دست یافته است که باید اذعان داشت برخی از کشورها که مسئولین مربوطه حاضر به همکاری لازم نبوده ­اند در توفیق زیادی حاصل نشده است که شاید و یا بی­ گمان کشور ما ایران یکی از آن میان است.

سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است که 30درصد از بیمارستان­ ها حتی در کشورهای پیشرفته به این سندروم بیماری ساختمان یا نشانگان بیماری بیمارستانی مبتلا هستند.

اما چگونه می توان تشخیص داد که آیا بیمارستان موردنظر ما مبتلا به این بیماری خطرناک می­ باشد یا نه، مقوله ­ای است که نیاز به کنکاش های بسیاری دارد! 

در این­جا روی سخن سازمان بهداشت جهانی به مدیریت بیمارستان­ ها است، زیرا که بیشتر از هر کس، فقط این کوشندگان و کارشناسان می­ توانند از وجود چنین سندرومی آگاهی یابند سندروم بیماری ساختمان[7] می­ تواند دارای نشانگان واضحی باشد، وجود نشانگانی که می توان اثرات آن را در کارکنان و بیماران حاضر در بیمارستان­ ها ملاحظه نمود:

اگر کارکنان آن بیمارستان به سردرد مبتلا می ­شوند و به­ طور دائم از آن شکایت می­ کنند، اگر از خارش گلو، سوزش چشم، حساس بودن بینی، خارش پوست و غیره سخن می­ گویند و ناراحت هستند، و یا اگر احساس سرگیجه می­ کنند، اگر نمی ­توانند به راحتی تمرکز داشته باشند، اگر دارای خستگی مفرط می­ باشند، و یا اگر نسبت به محیط خود دارای حساسیت هستند، یعنی در آن احساس بیقراری و ناراحتی می­ کنند که به محض خارج شدن از آن محیط کاهش می­ یابد و در زمان کوتاهی از بین می­ رود، همه­ ی این­ها نشانگانی است از بیمار بودن آن ساختمان و یا  بیمارستانی که موردنظر شما می ­باشد و یا به شما تعلق دارد !

البته گرچه این می­ تواند نشانی از بیماری یک درمانگاه، بیمارستان، و جز آن باشد اما می­ تواند نشان دهنده بیماری دیگری هم باشد، مطالعات سازمان بهداشت جهانی نیز نشان می­ دهد که تأثیر هوای آلوده و آغشته به انواع میکروب ها و عفونت ها بویژه در مکان­ هایی در بسته و گاهی کوچک، مثل یک محیط یک درمانگاه­، بیمارستان و یا غیره که در بعضی از موارد موظف به ارائه خدمات چند برابری ظرفیت خود شده ­اند، مثلاً بیمارستانی که برای 100 تختخواب طراحی و ساخته شده است اما عملاً به بیمارستانی 200 تختخوابی تبدیل شده است که متأسفانه شرایط بهتری برای انتقال میکروب­ ها و عفونت­ ها را فراهم می­ سازد. باید گفت که سازمان بهداشت جهانی نیز تأکید بسیاری درباره اثر هوای مطبوع، تهویه مناسب و بویژه استفاده از اکسیژن آزاد برای جلوگیری از اشاعه بیماری­ ها و کمک به بهبود بیماران دارد.

سازمان بهداشت جهانی به انتشار لیستی پرداخته است که در آن اجناس و مواد چندی را عامل مهم و یاری رسان به تولید و ایجاد هوای آلوده و بیماری زا در محیط بیمارستان­ ها معرفی می­ نماید.

  • درب­ های پلاستیکی
  • استفاده از چوب­ های فرآیندی در فوندانسیون ساختمان
  • استفاده از پنجره­ های وینیلی (پلاستیک های گوناگون)
  • استفاده از رنگ روغنی در داخل ساختمان
  • آسفالت بام تا نزدیک پنجره ­ها
  • استفاده فرش­ ها و پوشش­ های ماشینی و دستی
  • استفاده از لوله های گوناگون گالوانیزه برای انتقال جریان­
  • موارد دیگری که در لیست سندروم بیماری ساختمان[8] سازمان بهداشت جهانی ذکر شده است.

براستی چه چیزی موجب سندروم و نشانگان بیماری بیمارستان­ ها می­ شود، و یا مواردی که در نشانگان بیماری بیمارستان­ ها نقش مهمی دارند کدامین اند؟!

غیر از مواد، وسایل، و اجزاء مختلفی که در ساختمان بیمارستان­ ها باعث سرایت بیماری و یا اشاعه میکروب­ ها می شود مورد مهم­تری نیز وجود دارد که آن عبارت از وجود «تهویه ضعیف و نامناسب» در بیمارستان است. البته در این جا از موارد دیگری که برآمده از آرشیتکت و سازه ساختمان بیمارستان­ ها می­ باشد سخن به میان نمی ­آوریم زیرا که مقوله تهویه و آنهم تهویه مطبوع بیشتر به کیفیت هوای جاری، کیفیت و سرعت آن و این­که باید بطور طبیعی جریان داشته باشد مربوط می شود که علاوه بر این عیب و کاستی ریش ه­ای که ارتباط با وضعیت مکانی ساختمان[9] دارد باید ساختمان بیمارستان از گردش هوای طبیعی و مناسب نیز برخوردار باشد که شوربختانه به­ گونه ­ای که مشاهده می شود حتی بعضی از این بیمارستان­ ها پشت به جریان هوا بنا شده ­اند و لذا چنان شرایطی را ایجاد نموده ­اند که برای رفع مشکل جریان هوای طبیعی می­ یابد یا صرف هزینه ­های بسیار به نصب و بهره ­برداری از سیستم های ویژه تهویه و تهویه مطبوع پرداخت تا به جبران کاستی ­های ناشی از کمبود جریان هوای طبیعی و وجود اکسیژن پرداخت.

وجود 30 درصدی بیمارستان­ هایی که دارای سندروم بیماری ساختمان در کشورهای پیشرفته هستند و فراتر از آن وجود 60 درصدی این بیمارستان­ ها در کشورهایی چون ایران نشان می­ دهد که عامل اصلی این نشانگان بیماری عدم وجود هوای مطبوع و عاری از گرد و غبار و دیگر آلودگی­ هایی است که چون از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند و بطور سازمان یافته و درست و متعادلی در گوشه و کنار بیمارستان جریان ندارد لذا در بسیاری از فضاها و بویژه جاهایی که از جریان هوای طبیعی برخوردار نیستند و مرطوب نیز می ­باشند همواره شاهد رشد قارچ ­های بسیار ریزی می­ باشیم که هر یک می­ توانند عامل اصلی اشاعه میکروب و عفونت به دیگران باشد، لذا داشتن تجهیزات کنترلی توانا و شناخته شده در سیستم ­های گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع بیمارستان­ ها خود می ­تواند عامل اصلی جلوگیری از صرف هزینه های کلان برای رفع این مشکل و جلوگیری از تلفات زیاد انسانی به شمار آید.

سیستم ­های کنترل گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع بیمارستان­ ها بی­ گمان موردی متفاوت از دیگر ساختمان­ ها است و لذا باید از استانداردهای بین المللی ویژه بیمارستان­ ها استفاده کرد و بی­ گمان بدین جهت است که شرکت­ های عرضه کننده ادوات کنترلی غیره ساختمان­ بیمارستان­ ها و مراکز بهداشت و درمان را با تجهیزات و راهکارهای کنترلی متفاوتی نسبت به آن­چه در دیگر ساختمان­ ها نظیر هتل­ ها، ساختمان ­های اداری و غیره به کار می­ رود تجهیز می کنند. استفاده از سیستم­ های مدیریت ساختمان و دیگر ادوات کنترلی سیستم ­های گرمایشی، تهویه و تهویه مطبوع ویژه مراکز درمانی و بیمارستانی که دارای برنامه تدوین شده­ای برای تهویه هوا و استفاده از هوای تازه و باکیفیت می باشد، هوای مطبوعی که دارای سرعت و حجم تعین شده­ای بوده و مطابقت کامل با استانداردهایی چون اشری[10] دارند. 

 در واقع عامل اصلی رشد نشانگان بیماری بیمارستان ­ها، در کشورهایی نظیر ایران می تواند به دلیل بکار بردن سیستم ­های کنترلی نامناسب در پروسه­ های تهویه هوا در بیمارستان­ ها توسط شرکت­ های عرضه کننده سیستم­ های کنترلی، نظیر سیستم­ های مدیریت ساختمان و مدیریت انرژی[11] باشد که می ­باید به تجهیز این نوع ساختمان­ ها به سیستم ­های کنترلی تهویه، گرمایش و تهویه مطبوع ویژه ­ای نظیر کنترلرهای IQ4  و IQ4 ECO مدل ترند[12] پرداخت که می ­توانند عملکرد تجهیزات را برای ارائه یک سیستم تهویه مناسب که می ­تواند مانع رشد قارچ ­ها و اشاعه بیماری شوند را تضمین کنند. سیستم ­هایی که اکثر بیمارستان­ ها در اروپا و آمریکا و دیگر کشورها اینک به آن مجهز می باشند.

تفاوت میان گسترش بیماری در بیمارستان­ ها و ساختمان­ های تجاری و اداری

گرچه باید از اشاعه میکروب و بیماری ساختمان بیمارستان­ ها و مکان­ های مسکونی و اداری ویژه جلوگیری بعمل آورد اما بدلیل تفاوت­ های بسیاری که در نوع اشاعه میکروب در این ساختمان­ ها با بیمارستان­ ها وجود لذا باید از راهکارها، سخت افزارها و نرم افزارهای ویژه بیمارستانی برای ساختمان بیمارستان­ ها استفاده نمود.

آنچه در بیمارستان­ ها موجب اشاعه بیماری­ های گوناگون می­ شود یکی به دلیل مجاور بودن و نزدیکی بیماران در کنار هم است، بیمارانی که در کنار هم تنفس می­ کنند و توسط دکترهای مشترکی معاینه و مداوا می­ گردند.

شوربختانه آمار سازمان بهداشت جهانی نشان می­ دهد که بسیاری از بیماری­ هایی که بدینوسیله به بیماران انتقال می­ یابد مرگبار است و تلفاتی در حدود 90000 نفر در سال را در جهان رقم می­ زند.

به این نوع عفونت ­ها که انسان­ ها در بیمارستان به آن مبتلا می­ شوند اصطلاحاً «عفونت ­های ناشی از محیط ­های درمانی[13] » (بیمارستانی ویژه) گفته می ­شود.

لذا تفاوت عمده­ای که می ­توان در میان ساختمان ­های درمانی از یک سوی و ساختمان ­های تجاری و اداری و غیره از دیگر سوی مشاهده کرد این است که در این ساختمان­ ها انتقال عفونت و بیماری از یک فرد به فرد دیگر انتقال نمی­ یابد و فقط مردم از بیمار بودن ساختمان که عمدتاً به دلیل مشکل در تهویه و کمبود اکسیژن آزاد می ­باشد دگرگونی­ های آزار دهنده­ای در وجود خویش احساس می­ کنند که به محض ترک ساختمان بهبود نسبی حاصل می شود که بدین جهت تلفات انسانی در ساختمان­ های اداری و تجاری بسیار ناچیز است و ساکنان این ساختمان­ ها فقط وقتی که در آن بسر می­ برند احساس افسردگی، بی­ حسی، سوزش در بینی و چشم­ ها و غیره می­ کنند که با ترک ساختمان بهبود می ­یابند.

براساس گزارش و تعریف سازمان بهداشت جهانی آنچه در دیگر ساختمان­ ها اتفاق می­ افتد این است که بیماری افراد فقط ارتباط به نشانگان یا سندروم بیماری ساختمان دارد که آن نیز موجب التهاب و ناخرسندی و ناراحتی و در موارد سخت ­تر ایجاد حساسیت زیاد در برابر آلوده بودن هوای داخل ساختمان در اثر بوی رنگ، گرد و غبار و غیره است.

البته در سندروم بیماری ساختمان­ های اداری و مسکونی و غیره مدارکی دال بر این که به مرگ افراد منجر شده باشد وجود ندارد، و همچنین میزان حساسیت و اثر سندروم بیماری بر روی افراد در ساختمان­ های اداری متفاوت است و همه به یک گونه احساس ناراحتی و سستی و سوزش چشم و بینی و غیره نمی­کنند.

اما در بیمارستان ­ها وضعیت بگونه دیگری است و به محض اینکه بیماری به بیمارستان انتقال می­ یابد همه را مبتلا می­ کند، البته در اینجا از بیمارانی صحبت می ­شود که قبلاً برای مدتی در یک بیمارستان آلوده به ­سر برده ­اند و دارای سندروم بیماری بیمارستانی می­ باشند و لذا بیماران هریک که مجدداً به بیمارستان مراجعه کنند موجب بیمار شدن دیگران می­ گردند.

دست آخر اینکه سندروم بیماری ساختمان در دیگر ساختمان­ ها اغلب حاصل موادی است که از آن­ها به هنگام ساخت آن­ها استفاده شده است و یا بعداً برای رنگ و تعمیرات و غیره به­ کار رفته ­اند بطور مثال وسایلی که برای دکوراسیون ساختمان و دیگر موارد بکار می­ رود و غیره، و لذا در اینگونه ساختمان ها نیز می­ توان برای رفع بیماری­ ساختمان از سیستم ­های هواساز و تهویه مطبوع مناسب که به ­وسیله سیستم­ های کنترلی ویژه چون IQ4 و IQ4 ECO کنترل می گردند استفاده نمود، کنترلرهایی که در صنعت بهداشت و درمان، بیمارستان­ ها، کلینک ­ها و هر جا که آدمیان برای مداوای خویش به آن­جا پناه می­ بردند نامی آشنا دارد و دارای اعتبار بسیاری در اروپا، دیگر کشورها و اکنون در ایران است که برای سلامت و درمان خود ارزش بسیار قائل هستند پس باید گفت که سلامت هر ساختمان و به ویژه بیمارستان­ ها ارتباط زیادی به کنترلرهای هوشمند نظیر IQ4 در سیستم­ های گرمایشی، تهویه و تهویه مطبوع دارد که در تخصص شرکت­ های کنترلی و صاحب نام نظیر هانیول، زیمنس و جز آن است تا باتوجه به نقص گردش هوای طبیعی در این ساختمان­ ها به طراحی سیستم­ های مکانیکی مناسبی رو آورند و از تجهیزات کنترلی ویژه ­ای برای دستگاه ­های هواساز و غیره استفاده کرد تا بتوان چنین ساختمان­ هایی را دارای هوایی مطلوب سبک و عاری از عفونت و غیره نمود که نیاز آن بطور پیوسته پایش و کنترل عملکرد هواسازها می­ باشد تا با وجود تهویه مناسب و جریان هوای مرغوب که دارای حجم، کیفیت و سرعت استانداردی می باشد از رشد بیماری جلوگیری بعمل آورد.

روش های جلوگیری از بیمارشدن بیمارستان ­ها در ایران

آنچه در روش­ های جلوگیری از اشاعه بیماری بیمارستان­ ها در ردیف اول قرار دارد، پرداختن به اتاق بیماران و اتاق­ های عمل، مراقبت­ های ویژه و غیره است، که متأسفانه در بسیاری از بیمارستان ها در ایران نه تنها توجه خاصی به آن نمی­ شود که بالعکس حتی در بسیاری از موارد از آن­جایی که انتخاب و دید سیستم ­های کنترل گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع و نصب در بیمارستان­ ها به عهده ادارات دولتی و افرادی است که دارای تجربه و بینش کافی برای انتخاب بهترین کنترلرها نمی ­باشند لذا معمولاً به سراغ محصولات ارزان و چینی و یا نمونه­ های تقلبی ارزان قیمتی می باشند که هرگز نمی ­توانند تأثیری در کاهش هزینه­ های انرژی و تولید هوای سالم و مطبوع و استاندارد داشته باشند و دیگر این­که حتی همین ادوات ناکارآمد هم چون به دست کسانی سپرده می­ شود که دارای هیچ­گونه اطلاعات، دانش و تجربه کافی برای راهبری این نوع ادوات و سیستم­ ها نیستند لذا پس از اندک زمانی بعد از نصب و راه اندازی از دور خارج می­  شوند و همه چیز به وضعیت دستی برمی ­گردد تا حتی آن مبلغ کم و ارزان (به باور تهیه کنندگان) که برای آن­ها هزینه شده نیز به هدر رود. جالب است بدانید که متخصصین ما در شرکت آفرش پس از معرفی سیستم های پیشرفته کنترلی IQ4 هانیول به چنین کارفرمایانی یعنی کنترلرهایی که دارای توانمندی­ ها و گزینه ­های بیشتری نسبت به نسل­ های قبلی می­ باشند با سناریوهای جدیدی مواجه شدند و آن رد کردن این­گونه کنترلرها به دلیل توانایی زیاد آن­ها بود! مثلاً این­که آن­ها اظهار می­ داشتند که ما به سیستم ­های کنترلی مدیریت ساختمان نیاز نداریم، ما فقط به کنترلرهای گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع در بیمارستان­ ها نیاز داریم که می­ توان از آن­ها به­ طور جداگانه برای هر هواساز و غیره استفاده کرد و البته وقتی توضیح داده می­شد که این کنترلرها هم می­ توانند به­ طور خود متکی[14] هم برای هواسازها و غیره در (HVAC) کار می­ کنند و هم در زمانی که مثلاً نیاز به تجمیع و یک­پارچه سازی دیگر سیستم ­ها نظیر کنترل روشنایی، اعلان حریق، و غیره باشد برروی شبکه قرار گیرند و همه آن­ها را با هم کنترل نمایند آن­گاه از قیمت آن سخن می­ گفتند و سپس وقتی که می­ شنیدند قیمت این کنترلرها حتی با کنترلرهای قبلی و از رده خارج شده هانیول برابری دارند آن­گاه بهانه دیگری می ­آورند و اظهار می­ داشتند که: «کار با این­ها برای کارگران ما مشکل است».

درواقع آنچه را که شوربختانه این گروه از مسئولین برای بیمارستان­ ها تدارک می­ بینند عملاً فاقد کنترلرهای مستقلی است که برای سیستم ­های کنترلی ویژه بیمارستان ­ها طراحی و ساخته می­ شود و بدین­ جهت عدم وجود کنترلرهای اتاقی جداگانه، که بتواند میزان هوای اتاق را از منظر پارامترهای لازم عملیات پایش و کنترل در اختیار داشته باشد باعث می ­شود که بیماران نیز از همان هوایی استفاده کنند که در فضاهای دیگر جاری است، هوایی آلوده که از بیرون و اطراف ساختمان به داخل جریان دارد و می ­تواند انباشته از  گرد و غبار میکروب­ های ناشی از خاکروبه­ ها و غیره باشد یعنی در واقع این ناآگاهان یا آگاهان سودجو کنترل اتاق بیمار را به کنترل معمولی هواسازها می­سپارند و نه به کنترلرهای ویژه اتاقی که مردم جهان اکنون با شدتی وصف ­ناپذیر برای جلوگیری از اشاعه عفونت­ ها به­ کار می­ برند، مشکلی که هر ساله تعداد زیادی از انسان ها را از بین می ­برد و صدمات بسیاری وارد می ­سازد، راهکارهای زیادی برای آن دسته از بیمارستان هایی که به سندروم بیماری ساختمان مبتلا هستند. که البته چون نقش تهویه و تهویه مطبوع در این سناریو بسیار پررنگ­ تر و تأثیرگذارتر است لذا این مهم، همواره به دست شرکت های کنترلی و سیستم­های مدیریت ساختمان سپرده شده است که هم دارای اطلاعات، دانش و خرد مربوطه و ادوات کنترلی ویژه بیمارستانی هستند شرکت آفرش خوشبختانه یکی از آن شرکت­هایی است که کوشش می کند تا به مواردی بپردازد که نقش بیشتری در متوقف کردن این نوع بیماری­ها دارند، یعنی برشمردن آنچه که نقش با اهمیت تری دارد و در تخصص آفرش می باشد ارائه توضیحاتی بیشتر و رهنمودهای کارشناسانه­ تر و اثرگذارتر است زیرا که آنچه در این مقوله و در بیمارستان های مبتلا به سندروم بیماری ساختمان در ایران مشاهده می­ شود به­دلیل غیبت شرکت­ های توانا و کارشناس است که می توانند با پرداختن به مقوله تهویه سهم قابل توجهی در جلوگیری از اشاعه اینگونه بیماری­ ها و انتقال آن به بیماران داشته باشند.

روش های جلوگیری از اشاعه سندروم بیماری بیمارستان­ها، جایی که بیماران می­ توانند در معرض ابتلا به عفونت­ ها و واگیری از دیگران قرار گیرند.

خوشبختانه روش های پیشگیرانه چندی از سوی مراکز بهداشت جهانی برای کیفیت بیمارستان ها ایجاد شده است، که بیشتر آن­ها توجه به بهینه کردن شرایط اتاق بیماران دارد، ایجاد هوای مطبوع و عاری از آلودگی­ ها، آلودگی­ هایی که حتی می تواند شامل میکروب­ های خطرناک باشد بکارگیری تهویه مناسب با فشار معکوس، تصفیه یا فیلتراسیون هوا، سیرکولاسیون یا گردش و جریان زیاد هوا، و روشی که از روشنایی موج کوتاه ماورای بنفش[15] برای از بین بردن و یا غیرفعال کردن میکروارگانیزم­ ها برای از بین بردن اسیدهای نیوکلیک[16] و قطع کردن یا شکستن دی ان اِی[17] آنها استفاده می­ کند و آنها را چنان ناتوان می­سازد که نتوانند به کار حیاتی سکولار ادامه دهند.

در واقع در اینجا از (UVGI) در موارد گوناگونی نظیر مواد غذایی، هوا و تصفیه آب استفاده می­ شود، استفاده از فیلترهای هپا و مهر و موم کردن یا درزبندی مکان های کاری به هنگام انجام کارهای عملیاتی در ساختمان بیمارستان­ ها یکی از روش های مناسب برای جلوگیری از اشاعه بیماری در میان بیماران بستری در اتاق­ ها می باشد، بی­ گمان عملیات ساختمانی، ایجاد تغییرات و تعمیرات در داخل بیمارستان آن­هم به روش­های سنتی و عدم رعایت دستورالعمل­ هایی که در این­گونه مواقع باید رعایت شوند موجب اشاعه بیماری از یک فرد به افراد دیگر می گردد و این مقوله بسیار مهمی است که می باید همواره به آن توجه داشت و در چنین مواردی کوشش نمود تا اتاق بیماران و دیگر مکان های بیمارستان را ایزوله کرد تا از شیوع بیماری جلوگیری نمود و البته باید از یکی دیگر در مکانیزم­ هایی که می­ توان برای حفظ کیفیت هوا در داخل بیمارستان ها از آن استفاده کرد نام برد که عبارت از فیلترهای هپا می ­باشد که باید از آن­ها در اتاق بیماران و دیگر مکان­ های در حال ساخت استفاده نمود.



مرکز فناوری آفرش

Afaresh Technology Center

دکتر عباس اکبری



[1]EAC

[2]HVAC

[3]HEPA

[4]EAC

[5]BMS

[6]World Hygiene Organization (Who)

[7]Sick Building Syndrome (SBS)

[8] SBS

[9]Location

[10]ASHRAE

[11]BMS & EMS

[12]Trend

[13]Healthcare Associated Infection (HAIS)

[14]Stan Alone

[15]UV-C

[16]Nucleic Acids

[17]DNA